En son konular | » Delphi Derleyicileri BaşlığıPaz Şub. 20, 2011 12:53 am tarafından byhuysuz » Modemi hızlandırmaC.tesi Şub. 19, 2011 2:17 pm tarafından byhuysuz » Visual Studio 2010 Yükle Sadece [10mb]C.tesi Şub. 19, 2011 12:16 pm tarafından byhuysuz » Adobe'nin Bütün Versiyonları İçin CrackSalı Şub. 15, 2011 9:25 pm tarafından byhuysuz » 1st javascript Editor Professional Edition v5.1 | 8.11 MbSalı Şub. 08, 2011 3:35 pm tarafından byhuysuz » 30 Sn'de [Pc Çökertme + Panzehir]Ptsi Şub. 07, 2011 4:13 pm tarafından byhuysuz » Java Görsel Eğitim Seti Ptsi Ağus. 09, 2010 9:32 pm tarafından admin» Programlamaya Nereden Baslamali? Ptsi Ağus. 09, 2010 9:30 pm tarafından admin» C / C++ E-Book Paylaşımı Ptsi Ağus. 09, 2010 9:29 pm tarafından admin» C dilinde basit bir mayın tarlası programı Ptsi Ağus. 09, 2010 9:05 pm tarafından admin» Delphi 7 Katılımsız Full | 150mb | Ptsi Ağus. 09, 2010 8:58 pm tarafından admin» Delphi 1 Ptsi Ağus. 09, 2010 8:57 pm tarafından admin» İnternetle İlgili Doğru Sanılan Efsaneler Ptsi Ağus. 09, 2010 8:54 pm tarafından admin» Tek Tip Şarj Cihazı Dönemi Başlıyor .. Ptsi Ağus. 09, 2010 8:53 pm tarafından admin» Türk mucitten 7 boyutlu sinema Ptsi Ağus. 09, 2010 8:52 pm tarafından admin» Schrödinger’in Kedisi | Hem Ölü Hem Canlı Ptsi Ağus. 09, 2010 8:51 pm tarafından admin» Win Vista Püf Noktaları ve Optimizasyon Ptsi Ağus. 09, 2010 8:48 pm tarafından admin» Bölüm İndex Ptsi Ağus. 09, 2010 8:47 pm tarafından admin» Win 7 Püf Noktaları ve Optimizasyon Ptsi Ağus. 09, 2010 8:45 pm tarafından admin» Win Xp Püf Noktaları ve Optimizasyon Ptsi Ağus. 09, 2010 8:44 pm tarafından admin» Yeni Güvenlik Uygulamalarımız (2010) Ptsi Ağus. 09, 2010 8:43 pm tarafından admin» Önemli Olan Güvenlik İse? Ptsi Ağus. 09, 2010 8:42 pm tarafından admin» Perl ve Python Exploit Bilgisi (Bug-Res) Ptsi Ağus. 09, 2010 8:41 pm tarafından admin» Sonu Olmayan Bir Hack Dökümanı Bug-Res Ptsi Ağus. 09, 2010 8:40 pm tarafından admin» Hacking Interface Kitabı - X-Master Ptsi Ağus. 09, 2010 8:38 pm tarafından admin» Bug Nedir? Nasıl Oluşur/Bulunur? Bug-Res Ptsi Ağus. 09, 2010 8:37 pm tarafından admin» Gerçek Pc Hızlandırma(Uçak Gibi) Cuma Ağus. 06, 2010 8:46 pm tarafından admin» 50 Adet Hack Videosu Türkçe [Videolar] Cuma Ağus. 06, 2010 8:45 pm tarafından admin» İndexinize Bilgisayarınızdan Arka Plan Müziği||Mr.SoLucaNCuma Ağus. 06, 2010 8:44 pm tarafından admin» Hatırlamadığınız Şifreyi Kırın! 2010Cuma Ağus. 06, 2010 8:41 pm tarafından admin» Adsl Hack - Adsl Hackleme - Adls Hack 2010Cuma Ağus. 06, 2010 8:01 pm tarafından admin» 2009 Full Anti-Virus ProgramlarıCuma Ağus. 06, 2010 7:58 pm tarafından admin |
|
| WİNDOWS 98 NEDİR DEVAMI VE TÜM ÖZELLİKLERİ | |
| | Yazar | Mesaj |
---|
yeni-nesil-ajan Süper Mod
Aktiflik : Mesaj Sayısı : 146 Yaş : 31 Kayıt tarihi : 29/07/08
| Konu: WİNDOWS 98 NEDİR DEVAMI VE TÜM ÖZELLİKLERİ Perş. Ağus. 07, 2008 10:18 pm | |
| Görünüm Seçenekleri Her klasörde Görünüm menüsü bulunur. Görünüm menüsü araç çubuklarının düzenlenmesi, dosya ve klasörlerin görünüm şekillerinin düzenlenmesini sağlar. a) Araç Çubukları: Değişik araç çubuklarının aktif hale getirilmesini sağlar. • Standart Araç Çubuğu: İleri-geri gitmek, klasör hiyerarşisinde bir düzey yukarı gitmek, pano işlemlerini kullanmak gibi genel işlemlerin yapıldığı araç çubuğudur. • Adres Çubuğu: Sabit disk yada Web üzerinde dolaşmak için kullanılır. • Bağlantı Çubuğu: Microsoft’un popüler Web sayfalarına bağlantılar içerir. b) Durum Çubuğu: Pencerenin en alt kısmında bulunan ve o anki seçim yada diğer işlemler için açıklamalar içerir. c) Gezgin Çubuğu: Windows Explorer & Bilgisayarım içinde Internetle ilgili bilgilerin verildiği 4 değişik pencerenin yer aldığı kısımdır. • Ara: Internet üzerinde arama yapmak için araçlar içerir. • Sık kullanılanlar: Sık kullanılan web sayfaların ve belgeleri içerir. • Geçmiş: Son ziyaret edilen web sitelerini listeler. • Kanallar: Internet üzerindeki aktif kanallara erişimi sağlar. d) Web sayfası olarak: Klasörün Web sayfası biçiminde görülmesini sağlar. e) Büyük simgeler: Dosyaların büyük simgelerle gösterilmesini sağlar. f) Küçük simgeler: Dosyaların küçük simgelerle gösterilmesini sağlar. g) Liste: Sadece dosyaların adlarının gösterilmesini sağlar. h) Ayrıntılar: Dosyaların adları, büyüklükleri, tipleri ve değiştirildikleri tarih olmak üzere ayrıntılı bilgilerin verildiği bir görünüm sağlar. i) Bu klasörü özelleştir: Klasör içinde artalan düzenlemeleri sağlar. j) Simgeleri düzenle: Klasör içindeki dosyaları değişik (adı, büyüklüğü,tipi...) alanlarına göre sıralar. k) Simgeleri diz: Nesneleri sıraya dizer. l) Yenile: Görünümün en son değişikliklerle yeniden alınmasını sağlar. m) Klasör seçenekleri: Görünümün Web, klasik, Özel biçim olarak düzenlenmesini sağlar.
Byte ve Özellikler Her dosyanın veya klasörün belli bir kapasitesi vardır ve bunlar harddisk üzerinde bir yer kaplar. Dosyaların kapasitesini ifade etmek için Byte kavramı kullanılır. Bir karakter (a, b, c, 2, 3, 4.........) bilgisayarda 1 byte’lık yer kaplar. Herhangi bir dosyanın & klasörün kapasitesini öğrenmek için ise; a) Alt menüden-Özellikler seçeneği b) ALT + ENTER kısa yol tuşları c) Araç çubuğundan Özellikler düğmesi d) Alt tuşu basılıyken simgeye çift tıklama
SİSTEM ARAÇLARI 1) Disk Tamircisi (Scandisk) Bilgisayarlar, Windows’tan çıkılmadan kapatıldığında veya çalışırken elektrikler gittiğinde harddiskte bazı kayıp alanlar oluşur. Bu durumda bilgisayar yeniden başlatıldığında Scandisk otomatik olarak devreye girecektir. Harddiskte bozuk alanlar oluştuğunda Windows’un çalışma düzeni bozulabilir ve olmadık yerlerde kilitlenmeler yaşanabilir. Bu alanları onarmak için Scandisk programı kullanılır. Scandisk harddiskteki bozuk alanları bulup onarır. Scandisk’i çalıştırmak için Başlat-Programlar-Donatılar-Sistem araçları-Scandisk seçenekleri kullanılır.
2) Backup'ı kullanma Sabit diskinizdeki dosyaların yedeğini almak için Backup'ı kullanabilirsiniz. Dosyaları disket sürücülere, teyp sürücüsüne veya ağ üzerindeki bir başka bilgisayara yedekleyebilirsiniz. Özgün dosyalar bozulur veya kaybolursa, bunları yedeklerinden geri yükleyebilirsiniz.
3) Bakım sihirbazını kullanma Programları daha hızlı hale getirmek, sabit diskteki sorunları bulmak ve sabit diskte yer açmak için Bakım sihirbazı kullanılır. Bu hizmet programlarını düzenli olarak çalışacak şekilde zamanlayarak, bilgisayarın en iyi koşullarda çalışması sağlanabilir. Bakım sihirbazını başlatmak için; Başlat-Programlar-Donatılar -Sistem Araçları-Bakım sihirbazı seçenekleri kullanılır.?
4) Zamanlanmış Görevleri Kullanma Zamanlanmış Görevler, bir görevi (örneğin Disk Birleştiricisi) en uygun olan zamanda çalıştırmak üzere zamanlanmasını sağlayan araçtır. Zamanlanmış Görevler, Windows her başlatıldığında başlar ve artalanda çalışır. Zamanlanmış Görevler çalışırken, görev çubuğunda saatin yanında simgesi belirir. Zamanlanmış Görevler’i açmak için görev çubuğundaki Zamanlanmış Görevler simgesini çift tıklamak veya Başlat-Programlar-Donatılar-Sistem Araçları -Zamanlanmış Görevler seçenekleri kullanılır.. Zamanlanmış Görevler penceresinde her görev bir simge olarak listelenir. Zamanlanmış Görevler kullanılarak şunlar yapılabilir;
• Bir görevi her gün, hafta veya ay çalışacak veya bilgisayar başlatıldığında veya boşta kaldığında gibi belirli zamanlarda çalışacak şekilde zamanlamak. • Zamanlanmış görevin çalışma şeklini özelleştirmek. • Varolan bir görev için zamanı değiştirmek veya görevi iptal etmek.
5) Bakım Sihirbazı Bakım sihirbazı bilgisayarda periyodik olarak yapılması gereken işlemleri otomatikleştirerek yapar. Bu programla; disk birleştirilmesi, harddisklerin hatalara karşı scandisk ile taranmasını, gereksiz dosyaların harddiskten silinmesi gibi işlemler yapılabilir. Bakım sihirbazını çalıştırmak için; Başlat-Programlar-DonatılarSistem araçları-Bakım sihirbazı veya Başlat-Çalıştır (Tuneup) seçeneği kullanılır.
6) Disk Birleştiricisi Harddisk üzerindeki dosyaların birleştirilmesi işlemi için; Başlat-Programlar-Donatılar-Sistem , araçları-Disk Birleştiricisi seçeneği kullanılır. Harddisk üzerinde dosya taşıma, kopyalama, silme gibi işlemler sonucu boşluklar oluşur. Dosyaların parçalarını bir araya getirmek ve boşlukları ortadan kaldırmak için bu program kullanılır. Bu işlemler sonucunda bilgisayarın verimi ve hızı artacaktır.
7) Disk Temizleme Bilgisayarda kişisel dosyaların ve program dosyalarının kaydedildiği yer olan harddisk zamanla dolacak ve boş alanlar azalacaktır. Gerek Internetten alınan dosyaların, gerek oyun ve gerekse yeni programlar gibi ek yer kaplayan dosyaların harddisk üzerinde yer kaplaması sonucu harddiskte boş alanlar açmak gerekecektir. Bu işlem için; Başlat-Programlar -Donatılar-Sistem araçları-Disk temizleme seçenekleri kullanılır.
Yedekleme Bilgisayardaki dosya ve dizinleri istenilen bir bölümünü veya tamamını yedek alarak başka bir ortamda saklayabilirsiniz. Başlat-Programlar-Donatılar-Sistem araçları-Yedekleme seçeneği kullanıldığında dosyalar oldukça küçük boyutlarda yedeklenir. Seçilen dosya ve dizinler % 50’den daha fazla oranda küçülmüş olurlar. Bu işlem sonucunda dosyalarda bir kayıp olmaz, sadece sıkıştırma işlemi sonucunda dosyalar küçülmüş olacaktır.
DENETİM MASASI Windows’ta bilgisayarın bir çok ayarı Denetim masası ve Yazıcılar klasöründen yapılabilir. Denetim masasına ulaşmak için; Başlat-Ayarlar veya Bilgisayarım seçeneği kullanılır.
1) Bölgesel Ayarlar: İstenilen ülke seçilerek o ülkenin kullandığı saat, tarih, sayı sistemleri, para birimi ayarları yapılır. Örneğin ondalık sayı biçimi, binlik ayraç gibi simgeler buradan belirlenir.
2) Klavye: Karakterlerin yineleme hızı, imlecin yanıp sönme hızı, klavye tipinin değiştirilmesi (Q veya F) ve klavye dilinin değiştirilmesi için kullanılır.
3) Fare: Farenin çift tıklama hızı, fare göstergesinin değiştirilmesi, fare düğmelerinin yapılandırılması (sağ-sol el kullanımı) gibi ayarlar buradan yapılır.
4) Çoklu ortam ayarları: Eğer kullanılan bilgisayar PC ise bunun için gerekli ses, video, midi vs. gibi ayarlar yapılır. Ses sekmesinden ses ayar düğmesinin görev çubuğunda bulunup bulunamayacağı belirlenebilir. “Gelişmiş özellikler” seçeneğinden ise; kullanılan hoparlör tipi belirlenebilir. CD müziği kısmından ise ses ayarı ve birden fazla CD rom sürücünüz varsa hangisinin ses CD’leri için kullanılacağı belirlenebilir.
5) Tarih ve Saat ayarı: Bilgisayarın tarih ve saat ayarını yapmak için kullanılır. Ayrıca görev çubuğunun sağındaki saat simgesi çift tıklanarak ta bu işlem yapılabilir.
6) Yazı tipleri: Bilgisayarda bulunan yazı tiplerini görmek veya sisteme yeni bir yazı tipi eklemek için kullanılır. Yazı tipi eklemek için Dosya-Yeni yazı tipi ekle seçenekleri kullanılır.
7) Görüntü: Bu kısımdan masa üstünün görüntüsü-duvar kağıdı, ekran koruyucuları, pencere görüntüleri ve biçimleri, ekranın çözünürlük ve renk sayısı ayarları yapılabilir. Masa üstü alt menüsü Özellikler seçeneğinden de buraya ulaşılabilir.
a) Artalan: Bu sekmeden masa üstü deseni ve duvar kağıdı belirlenebilir. Burada yer alan standart resimler dışından Gözat sekmesinden de farklı resimlere ulaşılabilir.
b) Ekran koruyucu: Bu kısımdan ekran koruyucu belirlenir. Bu ekran koruyucunun ne zaman devreye gireceği, şifresi ve diğer ayarları yapılabilir. Ayarlar sekmesinden ise ekran koruyucunun ayarları yapılır.
c) Görünüm: Pencere renkleri, menü renkleri, düğme renkleri ve yazı tiplerini değiştirmek için kullanılır. Öğe kutusundan bir elemen seçtikten sonra Boyut kutusundan öğenin yazı tipi boyutunu, Renk kutusundan rengini, Yazı tipi kutusundan ise istenen yazı tipi seçilir.
d) Etkiler: Bazı görsel ayarları yapmak için bu seçenek kullanılır. Standart simgelerin (Bilgisayarım, GDK, Ağ komşuları....) başka simgelerle değiştirilmesi için kullanılır.
Ayarlar: Bu kısımda nokta sayısını-çözünürlük ve kullanılabilecek renk sayısını belirlemek için kullanılır. Yüksek çözünürlükler ve yüksek renk sayısı daha iyi bir görünüm sağlar ancak çalışma hızınızı düşürür.
9) Sistem: Sistem ve sistemdeki donanımlar hakkında bilgi almak için kullanılır. Ayrıca bu işlemi Bilgisayarım simgesinin alt menüsündeki Özellikler seçeneğinden de yapabiliriz.
a) Genel: İşletim sisteminin (Windows) hangi versiyonu olduğu, kullanıcı bilgileri, işlemcinin cinsi ve RAM bellek miktarını öğrenmek için bu seçenek kullanılır.
b) Aygıt Yöneticisi: Buradan bilgisayardaki donanım ayarları yapılabilir, sürücüler değiştirilebilir veya bunlar kaldırılabilir. Eğer bir aygıtın önünde ! işareti varsa o donanımda bir sorun var demektir.
c) Başarım: Bilgisayarın normal çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için kullanılır.
10) Program Ekle/Kaldır: Buradan Windows’a yüklenmiş programların kaldırılması, Windows’un kurulmamış bileşenlerinin kurulması veya kaldırılması ve başlangıç disketinin ayarlanması gibi işlemler yapılır. Windows’a yüklenmiş programları kaldırmak için pencerenin Yükle / Kaldır kısmı kullanılır.
11) Yeni donanım ekle: Sisteme takılan yeni bir donanımı Windows’a tanıtmak için bu seçenek kullanılır. Eğer bilgisayara takılan donanım plug & play (tak ve çalıştır) uyumlu ise Windows bunu otomatik olarak tanır ancak diğer donanımlar tanıtmak için de bu özelliği kullanmak gerekir.
12) Modem ayarları: Bilgisayarda takılı bulunan modemin ayarlarını yapmak için bu özellik kullanılır. Ayrıca bu kısımdan Windows’a tanıtılan modemin düzgün çalışıp çalışmadığı da kontrol edilebilir. Bilgisayara yeni takılan modem buradan tanıtılabileceği gibi Yeni donanım ekle seçeneğinden de tanıtılabilir.
13) Erişilebilirlik: Klavye, fare, ses, görüntü birimi ve genel olarak erişilebilirlik ayarlarının görülmesini ve değiştirilmesini sağlar.
Kısa Yol Oluşturma
1. Yöntem:
Masaüstü alt menüsünde yer alan Yeni-Kısayol seçenekleri kullanılarak kısa yol oluşturulacak programın komut satırı belirtilerek kısa yol oluşturulabilir. Eğer adres bilinmiyorsa Gözat sekmesinden istenen program bulunabilir.
2. Yöntem:
Kısa yol oluşturulacak program Başlat-Programlar menüsünden bulunduktan sonra alt menüsüden Kopyala seçeneği tıklanır. Daha sonra kısa yolun yapıştırılacağı alana gidilir ve alt menüden Kısa yol yapıştır seçeneği kullanılır.
3. Yöntem:
Programın alt menüsünden Kısa yol oluştur seçeneği kullanılır ve bu kısa yol sürüklenerek istenen yere taşınır.
Disket ve Diskete kaydetme Disketler, bilgilerin/dosyaların yedeklenmesi, taşınması ve saklanması amacıyla kullanılırlar. Disketlerin kapasitesi genelde 1,44 MB’tır. Disketler ısıdan, nemden, manyetik alanlardan etkilenirler. Disketlerin içini görebilmek için Bilgisayarım simgesi veya Windows Gezgini kullanılabilir.Bir dosyayı diskete kaydetmek için; a) Dosya hazırlandıktan sonra Kaydet penceresindeki Konum sekmesinden kaydedilecek yer olarak Disket sürücü seçilir. b) Kayıtlı dosya kopyalandıktan sonra Bilgisayarım penceresinden disketin içine yapıştırılır. c) Dosya alt menüsünden Gönder seçeneği kullanılarak istenilen dosya veya klasör diskete gönderilebilir.
PANO İŞLEMLERİ (Kes-Kopyala-Yapıştır) Aynı uygulama veya farklı uygulamalar arasında bilginin (metin, dosya, klasör...) taşınması veya çoğaltılması için Pano işlemleri kullanılır. Taşınacak veya kopyalanacak bilgi seçildikten sonra Panoya gönderilir. Bilginin taşınması için Kes, çoğaltılması için Kopyala, panodan aktarılması için Yapıştır kullanılır. Kes-Kopyala-Yapıştırın tümüne birden Pano işlemleri denir. Pano işlemleri tüm programların Düzen (Edit) menüsünde bulunur
Taşımak için; a) Düzen – Kes, b) Standart Araç Çubuğu’ndaki simgesi, c) Alt (kısa yol) menüsünden – Kes seçeneği, d) CTRL + X kısa yol tuşları.
Kopyalamak için; a) Düzen – Kopyala, b) Standart Araç Çubuğu’ndaki simgesi, c) Alt (kısa yol) menüsünden – Kopyala seçeneği, d) CTRL + C kısa yol tuşları.
Yapıştırmak için; a) Düzen – Yapıştır, b) Standart Araç Çubuğu’ndaki simgesi, c) Alt (kısa yol) menüsünden – Yapıştır seçeneği, d) CTRL + V kısa yol tuşları. | |
| | | | WİNDOWS 98 NEDİR DEVAMI VE TÜM ÖZELLİKLERİ | |
|
Similar topics | |
|
Similar topics | |
| |
| Bu forumun müsaadesi var: | Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
| |
| |
| |